16-12-2007

In de wasmachine!!!

Lara heeft nu al 2 winters last van een zware hoest, 's nachts wordt ze er wakker van, ze krijgt er soms braakneigingen van doordat ze zo hard moet hoesten.
We zijn al bij 5 verschillende dokters geweest, en nu de laatste kinderarts, dr VanBosstraeten heeft 't heel grondig aangepakt!

Op de eerste dag van de onderzoeken een x-scan en een bloedtest.

Paar weken later: weer bloedtest, allergie test, zweet test, ct-scan en last but not least DNA test :(
Uh, WTF???
Ze heeft gewoon een zware hoest...slik...

Die laatste test daar krijgen we pas begin januari resultaten van...En die test zal uitwijzen of Lara Mucoviscidose ( taaislijmziekte of cystic fibrose, CF ) heeft!!!

Waar komt dat nu vandaan???

Die 2e dag testen moesten Koen en ik werken, dus is Lara met mijn tante en nonkel gegaan, nooit meer! Vanaf nu ga ik mee, altijd! Zelf voor een banale verkoudheid!!!
Ik had gewoon niet verwacht dat het zo erg ging zijn, dacht dat ze naar de dokter ging om medicatie te krijgen voor haar hoest, een puffer ofzo...

De zweet test toonde een waarde van 59 aan en bij normale kinderen is die waarde 30.

een c/p'ke

Zweettest
Als een arts denkt dat een patiƫnt CF heeft, wordt een zweettest gedaan. Dit is een onderzoek waarbij een zo groot mogelijke hoeveelheid zweet wordt verzameld. Nadat een deel van de onderarm is gereinigd, wordt een filtreerpapiertje op een klein stukje huid gelegd. Dit kleine plekje op de huid wordt een tijd blootgesteld aan een zwakke elektrische stroom die plaatselijk de transpiratie stimuleert. Het transpiratievocht wordt verzameld in het filtreerpapiertje. In dit zweet wordt het gehalte aan natrium en eventueel chloride gemeten. Om de kans op fouten zo klein mogelijk te maken, wordt de zweettest altijd twee maal uitgevoerd, op beide armen tegelijkertijd. De test is bedoeld om te onderzoeken of het natrium- en chloride-gehalte van het zweet verhoogd is. De normale waarden voor natrium en chloride zijn laag (lager dan 30 mmol/l). Hoge waarden (hoger dan 60 mmol/l) zijn vrijwel altijd een bewijs voor het bestaan van CF. Tussenliggende waarden vereisen verder onderzoek.


Zweettest

Zweettest






60 is een hoge waarde, Lara had 59... wat wil dat zeggen?? Verder onderzoek...
In januari weten we het :(

Een plus puntje, het onderzoek van haar slijm toonde aan dat ze een pneumokokken infectie had, een zware! Dat verklaarde de weken van goed zijn, koorts, weer goed, weer koorts...
Maar nu, bij de laatste controle, vorige donderdag die was die infectie helemaal weg, en ze had er nog geen medicatie voor gekregen... De dokter zei dat dat heel goed nieuws was, want dat wilde zeggen dat Lara dat zelf overwonnen had en kinderen met mucoviscidose die kunnen dat niet, die zijn te zwak.

En nu bang afwachten tot Januari...
Elke keer ik naar mijn kleine meid kijk word ik zo triest...ze zou eens... maar zo mag ik niet denken!



Ohja, die wasmachine dat was Lara in de ct-scan...
Ze was zo flink! Heeft alles ondergaan zonder wenen of neuten.
Mijn flinke meid!

Geen opmerkingen:

Sammetje

Lilypie Tweede PicLilypie Tweede Ticker

Prinses Lara

Lilypie Vierde PicLilypie Vierde Ticker